Featured Image for Be at one with nature in Idaho’s breathtaking Cliff House
Architecture

Be at one with nature in Idaho’s breathtaking Cliff House

Floor-to-ceiling windows? Check. Water views? Check. Built into the side of a goddamn cliff? Double check. 
Take a peek at Cliff House, a five-bedroom, three-level architectural masterpiece that sits atop a granite boulder above Idaho’s Payette Lake. Impressive or what?

Architects from McCall Design and Planning designed the property in such a way that it almost makes you feel like you’re living outdoors. The effect is achieved by way of the giant floor-to-ceiling windows and a humongous boulder sticking up below the staircase.

Cliff House

Cliff House

Instead of designing the home and making it fit into nature, architects took Mother Nature’s lead on this one, deciding to maneuver the house around the cliff. It was a delicate balance that required several last-minute tweaks and renovations.

Cliff House

Cliff House

“Time allowed the design team to try just about every roof form possible, before settling upon a flat roof that integrated the house into the site the most successfully,” the design team told Dezeen.

“As time passed, the clients warmed up to a more contemporary direction with the architecture and finishes that were in keeping with their desire for a lot of glass.”

Cliff House

Cliff House

The result is a combination of an ultra-modern design mixed in with the coolest treehouse you could imagine. Everything from the open living space, to the children’s bathroom, is a sight to behold. The bathroom features a mosaic shower room separated from the sink area by mounds of bedrock.

Then you’ve got the bedrooms, which feature gorgeous views of lake Payette as far as the eye can see. The architects are even calling the master suite a “sophisticated treehouse for grown-ups.” I wish I had a treehouse like this growing up.

Cliff House

Cliff House

If you’re calling up the bank for a home loan to snag this mansion, forget it. The home was commissioned for a family who have already moved in, and are living their best lives inside the glorious rocky walls.

Cliff House

Cliff House

Via New Atlas

About the author

Rachel Oakley is an Aussie writer based in NYC with an obsession for the creepy, cool and quirky side of life. She’ll remind you she’s a vegan every chance she gets. Her IG is filled with doggo pics: @patty_pottymouth

Leave a comment