Featured Image for This tiny home in China has moving walls to make room for six
Architecture

This tiny home in China has moving walls to make room for six

In Beijing, a hutong (a traditional alleyway or courtyard) has been renovated into a tiny yet clever home that can surprisingly fit an entire family.

Designed by B.L.U.E. Architecture Studio, the L-shaped abode uses ingenious space saving methods to maximise its minuscule 43-sqm layout.

The first floor features wooden boxes that contain the living room, dining room, bedroom, study, and bathroom. The rooms have walls that fold or slide, allowing the residents to either connect or separate spaces.

For instance, push a wall by the study, and it reveals an additional ‘room’ and an extra study table. Or unfold a kitchen counter, and it suddenly becomes a dining table.

The study

The dining room

The upper floors – where the children’s bedroom and playground are located – also maximise space by having walls with empty slots, allowing drawers and shelves to be re-arranged.

The second floor

The staircase

Located between a hutong wall and a two-storey building, the studio also made sure to add plenty of natural light. In an interview with ArchDaily, they explained:

“With a long skylight that goes through the entire house, sufficient natural light streams in, creating a sense of being in the outdoor space. The facade facing the backyard is made of wooden frame and transparent glass, which can be opened as a huge door.

“Thus the interior living space and the backyard are bridged together, diffusing the boundary between the indoor and outdoor space.”

The hallway

The staircase

Inspired by the concept of hutongs, the house encourages communal spaces and fostering relationships between people and their environment.

The entrance of the house

You can find out more about B.L.U.E. Architecture Studio here.

Leave a comment